Zgodovina

V Ilirski Bistrici se je nogomet začel igrati v začetku 19 stoletja pri Sokolih. Leta 1926 pa lahko govorimo o prvem organiziranem igranju nogometa. Ustanovljeno je bilo nogometno društvo Zora. (slika Snežnik, prvi igralci: )

To je bilo pravo junaško dejanje saj so italijanske oblasti preganjale vse kar je bilo slovenskega. Trenirali in igrali so fantje na ravnici pod sedanjim kamnolomom. Igrali so tekme z Postojnčani, Pivčani in nogometaši iz Opatije.

Žal so italijanske oblasti l.1927 prepovedale delovanje vseh slovenskih društev.

Nogomet se je igral še naprej- neorganizirano. Igrale so se tekme stari mladi. Kasneje so igrali fantje nogomet skupaj z Italjanskimi vojaki v klubu Nevoso.

Po drugi svetovni vojni je nekaj športnih zanesenjakov poskrbelo za ponovno organiziranje nogometa v Ilirski Bistrici pod okriljem Športnega društva Ilirija.

To so Slavko Podkrižnik, Amon Ambrožič in Tadija Kukič, ki so svoje znanje prenašali na mlajše nogometaše. L. 1950 tudi nogometni klub pride pod okrilje športnega društva Partizan.

Nekateri bolj talentirani igralci nogometa so v petdesetih in šestdesetih letih igrali za močnejše nogometne klube v Sloveniji. Odlični vratar Emil Volk je igral v Sežani, Lucijan Saccomandi je igral v Postojni, Vinko Poljšak v Kopru kjer je bil dolgo časa tudi gonilna sila kluba, Milovan Nikolič v Ljubljani. Saccomandi in Nikolič sta se pozneje posvetila sojenju. Nikolič je še danes aktiven v vrhu sodniške organizacije. Zelo talentiran in perspektiven je bil tudi Vinko Vrh iz Topolca.

Z razvojem nogometa in večjo organiziranostjo so nastajale tudi večje potrebe. V šestdesetih letih je podjetje Transport kot glavni sponzor omogočil razvoj nogometa v Ilirski Bistrici.

Za ugled, ki ga ima klub danes so zaslužni nogometni delavci in predsedniki kluba: Slavko Jenko, Dušan Dujc, Petar Nikolič, Nedeljko Đuranovič, Drago Kranjc, Franc Novak, Miro Urbančič, Mitja Škerlevaj, Dušan Iskra, Rihard Udovič, Vladimir Čeligoj, Jožko Berginc, Tomaž Ribič in Milena Urh.

Članska ekipa od ustanovitve neprekinjeno igra v Primorski oz. trenutno v 3. Slovenski ligi.

Najodmevnejša tekma je bila leta 1994 in sicer pokalna tekma s prvoligašem Mariborom, ki si jo je ogledalo prek 2000 gledalcev. Ta tekma je tudi največji uspeh kluba Izpostaviti velja tudi nogometno tekmo med mladinskima reprezentancama Češke in Slovenije, ki so jo organizirali prizadevni člani NK Ilirska Bistrica.

NK Ilirska Bistrica je v mesecu juniju organizator tradicionalnega turnirja v nogometu za Pokal mesta ILIRSKA BISTRICA, ki se ga udeležujejo ekipe iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Letos bo turnir potekal že štirinajstič zapored.

Klub trenutno razpolaga z dvema travnatima igriščema. Pomožno igrišče »Kampo« (staro igrišče) nam služi predvsem za treninge, na igrišču v Športnem centru Trnovo pa se igrajo predvsem prvenstvene tekme. Pomembno je omeniti, da na teh igriščih lahko igramo in treniramo zaradi nogometnih zanesenjakov, ki so v osemdesetih in devetdesetih letih s prostovoljnim delom in podporo bistriških podjetnikov in obrtnikov uredili igrišča do te mere, da jih lahko uporabljamo še danes.

Igrišča in objekti so potrebni prenove, tako da sedanje vodstvo kluba s podporo sponzorjev obnavlja slačilnice na Kampu. Želja kluba je osvetlitev igrišča, da bodo lahko treningi potekali tudi v večernih urah, saj zaradi velikega števila selekcij težko izvajamo treninge čez dan.

Vseskozi se je v NK posvečalo skrb za delo z vsemi kategorijami predvsem pa delu z najmlajšimi.

Trenutno klub združuje 8 selekcij v katerih igra nogomet 130 fantov in deklet.

U-7 trener Željko Kuridža in Damjan Ljubič

U-8 trener Marko Novak

U-10 trener Rihard Udovič

U-12 trener Jadran Stopar

U-14 trener Mitja Zatkovič

U-18 trener Matevž Sakelšek

VETERANI: vodi Damjan Ljubič

DEKLETA DU-12 IN DU-14: trener Nenad Smajila

Prizadevno delo z mladimi je obrodilo lepe sadove. Kar nekaj igralcev je nastopalo in še nastopa v priznanih klubih:

Dejan Đuranović – Ilirska Bistrica – Maribor – Izola – Nova Gorica – trenutne deluje v NK Domžale

Rihard Udovič – Svoboda Ljubljana

Mitja Zatkovič – Primorje Ajdovščina – Domžale

Tadej Tomažič, Borut Smajla, Uroš Janežič in Alen Grbec – Primorje Ajdovščina

Denis Berginc – Domžale